A avut loc primul transplant de cap uman? | Partea a II – a

După cum a explicat Canavero, o echipă sub îndrumarea Dr. Xiaoping Ren, a avut nevoie de 18 ore pentru a efectua operația, demonstrând că este posibil să se taie un cap și apoi să se reconecteze nervii, măduva spinării și vasele de sânge. În opinia sa, asta a fost suficient pentru a-l califica drept primul transplant de cap uman din lume.

Procedura este o continuare a activității anterioare a echipei în care au tăiat capul de pe un șobolan și l-au altoit pe corpul altuia, cu un cap în spatele celuilalt. Au repetat procesul de mai multe ori, creând eficient animale cu două capete. Potrivit informațiilor, șobolanii au reușit să supraviețuiască timp de o zi și jumătate, în medie. Canavero a efectuat anterior și o procedură în care a susținut că a reconectat măduva spinării despărțită a unui câine – menită să servească drept dovadă a conceptului.

După procedura din China, Canavero și-a lămurit planurile suplimentare. Următoarea etapă ar fi realizarea transplantului folosind donatori vii care sunt morți de creier. Mai mult, planul era ca procedura să se desfășoare „iminent”.

Corect sau greșit, comunitatea medicală nu a îndeplinit activitatea lui Canavero cu brațele deschise. El s-a confruntat cu critici universale, atât pentru aspectul etic al procedurii, cât și pentru fezabilitatea sa științifică.

Așa cum este, pentru a finaliza procedura, o ființă umană ar trebui să moară, iar organele pentru transplanturi nu sunt luate în general de la oameni care încă mai respiră. Nu numai asta, dar medicii ar trebui să efectueze decapitațiile la fața locului.

Din aceste motive, pare imposibil ca orice organizație medicală de renume să aprobe transplanturile de cap uman. Și nu pare probabil că situația se va schimba în viitorul previzibil, nu fără un corp masiv de noi dovezi științifice care să sprijine procedura.