A avut loc primul transplant de cap uman? | Partea a III – a

Există însă și obstacole de natură mai tehnică. Probleme precum:

PRESERVAREA CAPULUI

Pentru a realiza orice transplant, organul care intră în corpul destinatarului trebuie să fie ținut în viață. Acest lucru este destul de complicat pentru a obține organele izolate și nu se spune cum ar răspunde un întreg cap. Acest lucru se datorează pur și simplu complexității sale.

Soluția lui Canavero la această problemă ar fi răcirea capului la o temperatură foarte scăzută și inducerea hipotermiei. De asemenea, el afirmă că, în acest moment, chirurgii ar trebui să atașeze capul la fluxul de sânge al corpului donator în termen de o oră.

TIMP

După cum am menționat, o parte crucială a intervenției chirurgicale ar avea un termen de o oră. Acest număr este și mai descurajant atunci când considerați că transplantul cardiac mediu, o procedură care este semnificativ mai puțin complexă decât cea propusă de Canavero, durează în jur de patru ore în medie.

RESPINGERE

Când vine vorba de transplanturi, una dintre cele mai mari preocupări este modul în care organismul destinatarului va reacționa la noul organ. Aceasta este adesea o problemă mai mare ca operația în sine. Anume, este destul de posibil sângerare pentru ca sistemul imunitar al destinatarului să declanșeze un atac și pentru ca organismul să respingă organul. De aceea, medicamentele imunosupresoare sunt atât de comune cu aceste proceduri.

Încă o dată, este imperativ să se țină seama de complexitatea capului. Simplul fapt că conține diferite organe ar putea crește mult riscul de respingere.

CORDA SPINALĂ

O altă sarcină extrem de dificilă ar fi reconectarea măduvei spinării. Canavero crede că o substanță specială, un „adeziv” de fel, poate oferi răspunsul. Cu toate acestea, această afirmație nu are dovadă.

În plus, procedura lui Canavero ar necesita pacientul să fie pus în comă timp de câteva săptămâni, oferind maduva spinării timp să se vindece. Potrivit experților, aceasta este încă o problemă potențială.

EFECTUL PSIHOLOGIC

Chiar dacă procedura ar avea succes într-un fel, există o ultimă problemă de luat în considerare. Nu există nicio cale de a ști cum ar răspunde mintea pacientului la o schimbare atât de profundă. Un transplant de cap, unii suspect, ar putea fi o realizare însoțită de nașterea unei forme complet noi de nebunie.

CONCLUZIE

La o inspecție mai atentă, se pare că afirmația lui Canavero cu privire la succesul primului transplant de cap uman din lume a fost, în cel mai bun caz, prematură.

Aceasta nu înseamnă că nu există niciun merit pentru munca sa. Testele pe cadavre sunt o parte integrantă a descoperirii de noi tehnici medicale. Cu toate acestea, se pare că suntem departe de punctul în care această procedură poate deveni realizabilă. Și este discutabil dacă vom ajunge vreodată acolo.