A avut loc primul transplant de cap uman? | Partea I

Știința medicală a avansat treptat în ultimele decenii, fara doar si poate.

Unele boli care erau fatale sunt acum vindecabile sau cel puțin pot fi gestionate. Procedurile medicale care păreau cândva o imagine a imaginației unui cercetător au devenit o realitate datorită descoperirilor științifice și tehnologice.

În mod firesc, aceste progrese se extind la domeniul transplantului de organe. Astăzi, trăim într-o lume în care o inimă sau un transplant de rinichi nu este nimic neobișnuit. Desigur, toate acestea sunt proceduri extrem de complexe (și, de obicei, alegeri de tratament de ultimă soluție), dar echipe de chirurgi din diverse părți ale lumii efectuează transplanturi în fiecare zi. Inutil să spun, evoluțiile de reper în știința medicală nu sunt o problemă de când, nu dacă.

Cu toate acestea, dacă se crede că afirmațiile unui transplant de neurochirurg, știința medicală este gata să facă un salt cuantic înainte cu un transplant de cap uman de succes în viitorul apropiat. Dacă este adevărat, această afirmație șocantă ar catapulta transplanturile în lumina reflectoarelor și în fața și centrul din lumea științei medicale – la fel de uimitoare, poate ca descoperirea ADN-ului sau clonarea mamiferelor. Ar fi greu de găsit un precedent similar în toată știința. Aceasta s-ar situa chiar acolo cu teoria evoluției lui Darwin, teoria relativității lui Einstein sau mărul care se încadrează pe capul lui Sir Isaac Newton.

Când vine vorba de transpunerea capului uman, un singur nume care a făcut runda în ultimii ani este Sergio Canavero. Fost pe personalul unui spital din Torino, acest neurochirurg italian lucrează la această idee de ceva timp.

El a dezvăluit pentru prima dată planurile sale Frankenstein-ian pentru un transplant de cap uman în 2015. viitor. El a avut chiar un voluntar pentru operație – un bărbat rus pe nume Valery Spiridonov, care suferea de o boală musculară debilitantă.

Apoi, doi ani mai târziu, a captat din nou lumina reflectoarelor când a anunțat că procedura a fost realizată cu succes pe un cadavru din China.