ADN-ul antic dezvăluie modul în care pisicile domină oamenii

cat

In timp ce cainele a fost primul animal domesticit de om, pisicile – asa cum s-ar putea astepta de la o felina – si-au luat timpul dulce incercand sa decida daca doresc sau nu sa se imperecheze cu oamenii, potrivit unei analize genetice noi.

Autorii studiului au analizat ADN-ul a aproximativ 200 de specii feline reprezentand peste 9.000 de ani, inclusiv pisicile egiptene mumificate si pisicile africane moderne.

Pe baza acestei analize, cercetătorii au concluzionat că felinele au trăit alături de oameni timp de mai multe mii de ani înainte de a deveni de fapt demosticite și că cei mai vechi strămoși ai caselor de astăzi au venit în Europa din sud-vestul Asiei încă din anul 4400 î.Hr.

Cercetatorii au descoperit ca toate pisicile moderne pot fi urmarite genetic inapoi la salbatica africana (Felis silvestris lybica), o subspecie gasita in Africa de Nord si Orientul Apropiat, potrivit unui comunicat de presa.

Mai mult, prima întâlnire dintre oameni și feline a avut loc probabil între 8.000 și 10.000 de ani în urmă, deoarece pisicile au optat pentru a intra într-un parteneriat reciproc avantajos. Pe scurt, oamenii nu au domestit pisicile – pisicile au decis sa se lase domesticite.

Cercetatorii au descoperit de asemenea ca a doua linie de feline compusa din pisici africane gasite peste tot in Egipt s-a raspandit in Marea Mediterana si in cea mai mare parte a lumii vechi pana in jurul anului 1500 i.Hr.

Spre deosebire de caini, care au fost crescuti pentru a-si schimba aspectul si forma corpului, genele de pisici s-au schimbat foarte putin pe parcursul istoriei, au descoperit cercetatorii. Excepția notabilă constă în pattern-uri, punctele și dungile distinctive ale pisicilor.

Prima crestere selectiva intre pisici nu a aparut decat in anii 1800, au notat ei. Acest lucru a marcat un punct de referință în relația uman-felină: pentru prima dată, oamenii au preluat controlul reproducerii pisicilor, așa cum au făcut-o și cu alte specii domestice.

  • Lasa un comentariu