Aproape 100 de vulcani descoperiți sub stratul de gheață din Antarctica

Aproape 100 de vulcani necunoscuți anterior, dintre care unii au mai mult de 12.000 de metri înălțime, au fost descoperiți ascunși la mai mult de o milă sub straturile de gheață extinse ale Antarcticii occidentale, potrivit cercetătorilor de la Școala de Geoștiințe a Universității din Edinburgh.

Folosind date de la un model digital de altitudine cunoscut sub numele de Bedmap 2 DEM și imagini radar pentru a crea un model de ridicare a suprafeței, oamenii de știință au localizat 91 de vulcani nedescoperiți, a explicat duminica The Verge. Nu se știe câți sau dacă există, dintre noii vulcani sunt în prezent activi.

Dacă oricare dintre ei este activ, a avertizat autorul studiului Robert Bingham, ar putea exista consecințe grave. „Dacă unul dintre acești vulcani ar erupe”, a explicat pentru The Guardian, „ar putea destabiliza și mai mult straturile de gheață din Antarctica vestică. Orice lucru care provoacă topirea gheții – ceea ce o erupție ar fi cu siguranță – este probabil să accelereze fluxul de gheață în mare. ”

„Marea întrebare este: cât de activi sunt acești vulcani? Este ceva ce trebuie să determinăm cât mai repede ”, a adăugat Bingham. El și colegii săi și-au publicat descoperirile ca parte a seriei de publicații speciale a Societății Geologice, a informat sâmbătă ziarul britanic.

Folosind modelul lor de înălțime a suprafeței, echipa lui Bingham a căutat movile care au cel puțin 100 de metri înălțime (100 de metri) și au întâlnit un reper specific raportului lungime-lățime, pe care l-au catalogat drept un nucleu vulcanic probabil, a spus The Verge. În continuare, aceștia au evaluat în continuare candidații pentru a evalua cât de încrezători erau că fiecare structură era de fapt un vulcan, a adăugat site-ul.

În cele din urmă, au venit cu o listă de 178 de structuri în formă de con, dintre care 138 se cred că sunt de natură vulcanică. Acești vulcani au dimensiuni cuprinse între 100 de metri și 328 de metri înălțime, cu 3.850 de metri înălțime, cu conuri cuprinse între 2 și 40 de mile în diametru. Nouăzeci și unul dintre aceste conuri nu au fost identificate anterior, au remarcat cercetătorii și fac parte din ceea ce a fost supranumit Sistemul Riftului Antarctic Vest.

„Am fost uimiți”, a spus Bingham pentru The Guardian. „Nu ne așteptam să găsim ceva de genul acela. Am călătorit aproape numărul de vulcani despre care se știe că există în vestul Antarcticii. De asemenea, bănuim că există și mai multe pe albia mării care se află sub raftul de gheață Ross, astfel încât cred că este foarte probabil ca această regiune să se dovedească a fi cea mai densă regiune a vulcanilor din lume. ”

De fapt, autorii au raportat că densitatea vulcanilor este de aproape una la 4.800 de mile pătrate de teren – ceea ce îl face comparabil cu Riftul din Africa de Est, care are un vulcan la 4.500 de mile pătrate, potrivit The Verge. Mai mult decât atât, descoperirea ar putea fi o veste proastă, avertizează oamenii de știință. Dacă chiar unul dintre acești vulcani erupe, acesta ar putea destabiliza și mai mult foaia de gheață, determinând să curgă și mai multă apă topită în oceanul apropiat și determinând o creștere a nivelului mării.