Beneficiile de sănătate ale transpirației

Noi, oamenii, suntem singurul animal de pe planetă care folosește transpirația ca principala noastră metodă de răcire. Numai mamiferele au glande sudoripare, iar alte mamifere folosesc în primul rând respirația pentru a-și răci temperatura corpului. S-ar putea să existe o legătură între capacitatea noastră de a transpira și poziția noastră ca specie dominantă.

De mii de ani, ne facem în mod intenționat să transpirăm. De la romanii care se luptau în plin soare până la saunele finlandeze care datează din secolul al XII-lea, am profitat de mult de efectele pozitive pe care le poate aduce transpirația.

Dacă o facem atât de mult probabil că avem un motiv bun. Deci care sunt beneficiile pentru sănătate ale transpirației?

Reglează temperatura corpului

Beneficiul principal al transpirației este funcția sa principală: pentru a vă ajuta să vă păstrați corpul la temperatura potrivită. Acest lucru este absolut vital pentru supraviețuirea dvs. Corpul uman este destul de sensibil la temperaturile extreme.

În primul rând, transpirația vă ajută să vă opriți din supraîncălzire, folosind evaporarea pentru a transfera căldură de pe piele spre aerul din jurul vostru. E mai puțin eficient atunci când mediul este umed, deși un ventilator poate ajuta apa să se evapore și astfel să vă răcească mai eficient.

Îndepărtează metalele grele din corp

Datorită modului nostru modern de viață dăunător, atmosfera și resursele noastre alimentare și de apă sunt din ce în ce mai pline de metale grele dăunătoare, cum ar fi plumbul, mercurul, arsenicul și cadmiul. Din fericire pentru noi, transpirația este una din principalele metode pe care corpul le folosește pentru a curăța aceste elemente din sistemul tău.

Un studiu a arătat că pacienții cu niveluri toxice de mercur în corpul lor au revenit la niveluri sigure după o perioadă de transpirație. Un alt studiu a arătat că transpirația este o metodă mai eficientă pentru detoxificarea metalelor grele decât urinarea.

Ajută corpul să îndepărteze alte substanțe chimice dăunătoare

De exemplu, BPA, o substanță chimică toxică găsită în unele materiale plastice (cum ar fi sticle de apă ieftine), este mai eficient curățată prin transpirație decât orice altă metodă.

Alte substanțe chimice, cum ar fi PCB-urile (o substanță chimică care cauzează cancer, găsită în echipamentele electronice mai vechi) și PBDE (un inhibitor de flacără obișnuit, care s-a dovedit a reduce fertilitatea) pot fi eliminați numai prin transpirație.

Antibiotic natural

Transpirația s-a dovedit recent că conține proteine ​​antimicrobiene cum ar fi dermcidina, care atacă bacteriile dăunătoare de pe suprafața pielii. S-a demonstrat că reduce șansele de a lua gripa cu o treime și ajută la lupta împotriva bolilor precum E. coli și HIV. Transpirația reduce, de asemenea, probabilitatea de infectare atunci când aveți o tăietură.

Exercitarea și utilizarea unei saune, care sunt două dintre principalele căi de a vă face să transpirați, au de asemenea beneficii proprii. Acestea vă sporesc sănătatea generală, vă îmbunătățesc sistemul imunitar și vă ajută organismul să lupte împotriva bolilor și infecțiilor.