Chimia din spatele cestii populare de espresso

In secolul al XIX-lea, cafeaua a devenit o afacere mare in Europa. In timp ce inventatorii cautau sa imbunatateasca preparatele si sa reduca timpul de fabricatie, s-a nascut in acest proces prima varianta de espressor pe care astazi il indragesti atat de mult, fie ca l-ai cumparat pentru acasa sau pentru locul de munca.

Pentru multi bautori de cafea, esspreso este “Cafeaua”. Reprezinta cea mai pura distilare a boabelor de cafea. Privind lucrurile din alte unghiuri, este si prima cafea instant. Inainte de espresso, dura chiar si pana la cinci minute ca sa prepari o ceasca de cafea.

Care sunt particularitatile unui espressor?

Ce anume este espresso si cum a ajuns sa domine rutina de dimineata? Desi multi oameni sunt familiarizati cu acest sortiment de cafea in zilele noastre, mai ales datorita felului in care s-a impus francize Starbucks, se creeaza adesea o anumita confuzie asupra a ceea ce este de fapt.

In primul rand (si cel mai important lucru), un espressor nu furnizeaza doar o metoda de prajire. Nu este deopotriva nici boabe, nici un amestec, ci o metoda de pregatire. Mai precis, este o metoda de preparare in care apa calda mentinuta sub presiune este fortata de cafea sa produca un sortiment de cafea foarte concentrat, cu o aroma profunda si robusta. Nu se poate spune insa ca exista un proces standardizat pentru a realiza un espresso, iar acest lucru se aplica si in cazul espressoarelor din prezent, atat de populare.

In termeni stiintifici, noua “atmosfere” de presiune sunt echivalente cu noua ori presiunea exercitata in mod normal de atmosfera pamantului. Se poate spune in acest sens ca cel mai important lucru care determina calitatea superioara a unei cafele espresso este tocmai aceasta chimie “buna”. Este vorba despre precizie si consistenta si gasirea unui echilibru perfect intre macinare, temperatura si presiune.

O cafea espresso se realizeaza la un nivel molecular cu ajutorul unui espressor automat profesional. Acesta este motivul pentru care tehnologia a fost o parte atat de importanta a dezvoltarii istorice a espresso-ului si o cheie pentru cautarea continua a acelei cesti perfecte, cu care sa iti incepi o dimineata moderna.

In timp ce espresso nu a fost niciodata proiectat in sine, masinile cu care preparam zi de zi aceste cafele au o istorie care se intinde pe parcursul unui secol de inovatii. In prezent, putem spune ca suntem o generatie norocoasa, deoarece ne putem bucura de espresoare perfomante.