Dacă te scutur, îți cad toate secretele

Am citit definitia exacta din dex a cuvantului “secret” si o scriu aici, sa nu mai faceti voi drum pana pe dexonline.

1) Fapt ce trebuie ținut ascuns; lucru care nu trebuie divulgat; taină.

Sunt de parere ca se poate spune ca ai aflat un secret numai atunci cand e vorba de persoana care ti-l spune. Daca afli un “secret” despre altcineva, deja nu mai e secret pentru ca il stiu mai multe persoane.

Cum arata o persoana caruia poti sa-i spui un secret? Cine poate tine mai bine un secret? De ce sa-i dai lui secretul tau, apoi sa speri ca il pastreaza. Nu mai bine nu-i mai spui? Nu e mai sigur asa?

Intotdeauna am avut problema asta, am avut incredere in oameni pana la secrete.

Stiu atatea secrete incat ma incurc in ele, nici macar nu mai tin minte care e secret si care nu. Sunt oameni care imi spun secrete profunde cu o asemenea usurinta, incat nici nu cred ca mai e vorba de un secret, dar faptul ca mi-a specificat ca este si m-a rugat sa nu-l spun nimanui ma face sa-l bag in categoria secrete si sa nu mai vorbesc despre asta niciodata, cu nimeni. Uneori aud acelasi “secret” de la altcineva si imi dau seama ca nu eram singurul care stia despre asta. Totusi, refuz sa spun ca stiam de la persoana respectiva si ma prefac mirat de ce aud.

Care secrete ar trebui sa ramana intr-adevar secrete si care ar putea fi spuse unor persoane foarte apropiate si de incredere?

Sunt de parere ca secretele care trebuie sa le pastrezi sunt cele  jenante, in primul rand. O singura scapare din partea unei persoane de incredere poate elibera in lume secretul tau jenant si te vei intreba de ce zambeste lumea cand trece pe langa tine.

In al doilea rand ar trebui pastrate secretele despre slabiciunile tale.

Si cel mai important, dupa parerea mea, ar trebui pastrate secretele altora.

Nu as avea incredere sa spun un secret unei persoane care mi-a dezvaluit un secret despre altcineva.  Din start, acea persoana nu este de incredere pentru ca nu a stiut sa pastreze secretul, iar eu as deveni acea persoana daca as dezvalui secretul altcuiva.

Uneori e bine sa pastrezi secrete. Chiar te leaga de cineva intr-un anume fel, din simplul motiv ca stii ca acea persoana are incredere in tine. Un secret spus persoanei potrivite iti poate aduce un prieten bun, de incredere.

Eu am nevoie de asemenea prieteni, asa ca…sa va zic un secret:

Mai bine nu mai zic, ca e jenant si voi sunteti paraciosi.