De ce este variabil bugetul pentru reparațiile instalațiilor din locuință?

Când vine vorba de bugete, proprietarii și managerii au aceeași dilemă: cum sa facă mai mult cu mai puțin. În cazul în care se confruntă cu bugete în scădere, sunt tentante anumite întârzieri în intreținerea generală, în actualizarea sistemelor sau repararea cladirilor (acestea se pot amâna pe termen nedeterminat pana când finanțarea devine disponibilă).

În general, proprietățile care au implementat programe de întreținere preventivă cuprinzătoare au constatat ca funcționarea sistemelor lor este mai fiabilă, iar sistemele respective durează și mai mult.

Măsuri preventive de întreținere

Proiectele care sunt puse în așteptare, reparațiile care sunt neglijate sau întreținerile care sunt ignorate pot determina de-a lungul timpului probleme costisitoare și complexe, afirmă compania Mouse Instal conform studiului întreprins în sectorul 4 din București (Detalii despre servicii aici: http://instalatorbucuresti-24×7.ro/sector-4/).

Importanța întreținerii preventive nu poate fi supraestimată. Experții estimează ca între 2 – 6 % din bugetul anual de funcționare ar trebui să fie cheltuit pentru întreținerea preventivă pentru a minimiza efectiv rata de deteriorare a unei instalații.

Prevenția nu numai că economiseste bani, ci ajuta la evitarea înlocuirii echipamentelor și intalațiilor, aspect care necesită investiții financiare și de multe ori un proces extins de la evaluare și proiectare la finanțare și implementare. Prin natura sa, întreținerea preventivă este cea mai puțin perturbatoare. Mai mult decât atât, ajută la reducerea condițiilor de trai necorespunzătoare, în neconcordanță cu standardele impuse de Uniunea Europeană. Aceste condiții pot afecta negativ anumite structuri ale locuințelor.

Evaluările periodice ale locuințelor

Administratorii blocurilor ar trebui să efectueze periodic evaluări pentru a identifica și raporta situația clădirii. Evaluarea locuințelor stabilește care sunt condițiile existente și identifică orice deficiențe. Aceste informații pot fi utilizate pentru a identifica problemele existente, pentru a stabili bugete pentru viitoarele proiecte de întreținere și de reînnoire a capitalului și, de asemenea, pentru “radiografieri” ale respectivelor locuințe.

Toate componentele și infrastructura clădirilor ar trebui avute în vedere în timpul unei evaluări standard. Aceste componente includ echipamente mecanice și electrice, carcase, structuri și finisaje interioare, etc.

Cât de mult ar trebui să cheltui pentru întreținerea locuinței

Există o varietate de factori care vor afecta raportul costurilor de întreținere a locuinței, incluzând locația acesteia precum și vârsta clădirii. Așa cum afirmă și prestatorii de servicii, există diferențe majore între sumele pe care sunt dispuși să le cheltuiască locuitorii din pentru serviciile oferite de un instalator din sector 5 București, spre deosebire de cei care locuiesc în aria sectorului 1.

Factorul care influențează cel mai mult variabilitatea bugetului pentru reparațiile instalațiilor din locuință este reprezentat de amplasarea clădirii în care se află respectiva locuință. Practic, problemele generale ale zonei respective devin probleme specifice ale locuinței.

Alt motiv care conduce la aceste alternante de buget de la an la an este nepotrivirea între planurile făcute pe hârtie pentru întreținerea locuinței și situațiile reale, care adeseori sunt destul de schimbătoare.

În plus, se poate întâmpla ca o echipă de instalatori să abordeze problema pe care o ai la un moment dat dintr-o perspectivă superficială și astfel ești pus în situația de a apela la alta echipă. De aceea, este foarte important să găsești de prima oara specialiști care să se ocupe de aceste probleme cu atenție la detalii și cu profesionalism, pentru a evita astfel de situații care doar îngreunează inutil acest proces al reparațiilor.