De ce va simtiti ametiti atunci când stati in picioare? | Partea I

Nu este neobișnuit ca oamenii să experimenteze ameteala atunci când stau într-o poziție așezată sau culcată. În general, nu există niciun motiv de a intra în panică, deoarece este foarte rar asociat cu o afecțiune gravă.

Dacă vă întrebați de ce vă simțiți amețit atunci când stați în picioare, răspunsul scurt se datorează fluctuațiilor tensiunii arteriale. Există mai multe lucruri decât asta și, în unele cazuri, ar putea necesita îngrijiri medicale. Continuați să citiți pentru a afla de ce se întâmplă și când este momentul să începeți să vă faceți griji.

FIZIOLOGIE

Presiunea arterială joacă un rol homeostatic crucial în corpul uman. Dacă presiunea scade sub un anumit interval normal sau creste deasupra ei, puteți întâmpina o serie de probleme.

Când tensiunea arterială este semnificativ mai mare decât ceea ce este considerat normal, se numește hipertensiune arterială. Presiunea arterială sub nivelul normal se numește hipotensiune. Când ne ridicăm în picioare, experimentăm ceea ce este cunoscut în termeni medicali drept hipotensiune ortostatică.

HIPOTENSIUNE ORTOSTATICĂ

Numită și hipotensiune posturală, hipotensiunea ortostatică este cauzată în principal de gravitație și inerție. Sângele, deosebit de multe alte componente ale corpului, este lichid și, prin urmare, nu se mișcă atunci când mușchii noștri se mișcă. Corpul uman poate fi interpretat ca un fel de recipient cu sânge în el.

Imaginează-ți un balon umplut cu apă. Dacă puneți acel balon pe podea și apoi îl trageți rapid în aer, acesta se va întinde de multe ori lungimea normală înainte ca apa să fie trasă cu el. Acest lucru se datorează inerției și gravitației. Într-un mod similar, inerția și gravitația trag sângele spre picioarele noastre atunci când ne ridicăm repede.

Această adunare în extremitățile inferioare reduce tensiunea arterială în partea superioară a corpului. Această presiune redusă în organe, în special în creier, îl privează pe scurt de oxigen și provoacă ușoare amețeli.

  • Lasa un comentariu