Istoria Explorării Spațiului

Explorarea spațială înseamnă descoperirea și cercetarea spațiului cosmic prin utilizarea tehnologiei spațiului și este condusă atât de nave spațiale robotizate, cât și de oameni. Oamenii explorează spațiul din mai multe motive, inclusiv supraviețuirea omenirii, dacă Pământul poate susține viața ș.a.m.d.

Explorarea spațiului fizic a început în Germania, unde oamenii de știință au dezvoltat și testat o rachetă V-2 în timpul celui de-al doilea război mondial. Această rachetă a devenit primul obiect al omului de a intra în spațiu, alături de lansarea lui A-4 în octombrie 1942. După război, Statele Unite au folosit rachete și oamenii lor de știință pentru a cerceta și a studia rachetele militare și în scopuri civile. Deși germanii au lansat primul spațiu artificial în spațiu, prima explorare a spațiului a avut loc în mai 1946, când Statele Unite a lansat un V-2 pentru un experiment de analiză a radiațiilor cosmice.

În 1947, muștele de fructe au devenit primele animale în spațiu. Tot atunci au fost făcute primele poze cu Pământul. Ambele experimente au fost efectuate folosind V-2 american. Sovieticii au lansat, de asemenea, experimente de animale și radiații în 1947, cu ajutorul oamenilor de știință germani. Aceste experimente s-au desfășurat utilizând o variantă a V-2 cunoscută sub numele de R-1. Toate aceste experimente de explorare spațială au fost limitate la zboruri scurte în spațiul sub-orbital.

Sovieticii au efectuat prima misiune orbitală de succes în octombrie 1957 după lansarea vehiculului spațial fără pilot Sputnik 1. Acest satelit a cântărit în jur de 84 de kg și a transmis semnal sonor la radiouri de-a lungul pământului, pe care oamenii de știință l-au analizat pentru a măsura densitatea electronilor din ionosferă. Sputnik a ars în cele din urmă după reintrarea în atmosferă, însă lansarea și succesul său au deschis drumul pentru alte misiuni, inclusiv lansarea cu succes a Explorer 1 de către America în 1958. Primul zbor uman a fost în Rusia în 1961, trimițând cu succes cosmonautul Yuri Gagarin în spațiu la bordul lui Vostok 1. America a lansat Mercury-Redstone 3 cam o lună mai târziu cu Alan Shepard la bord, dar acest zbor a fost suborbital.

Următorul pas în explorarea spațială a fost aterizarea cu succes a unui obiect pe un corp planetar. Acest lucru a fost realizat în 1959, când Luna 2 a Rusiei a aterizat pe Lună. Apollo 11 al Americii a fost prima nava spatiala care a ajuns pe lună. Venera 7 a fost prima nava spatiala care a aterizat pe o alta planeta, aterizand in 1970, dar aceasta misiune a durat mai putin de treizeci de minute. Nume importante din explorarea spațială: Kerim Kerimov, unul dintre liderii misiunii Vostok 1 și Christopher C. Kraft, Jr., primul director de zbor al NASA.

Prin anii ’70, NASA și-a dezvoltat explorarea spațială cu lansările mai multor orbiți spațiali, dintre care unul a făcut istorie mai târziu. NASA a lansat Voyager 1 pe 5 septembrie 1977 care timp de câțiva ani a explorat planetele exterioare. A vizitat Jupiter în 1979 și Saturn în 1980. Misiunea principală a navei spațiale s-a încheiat la 20 noiembrie 1980.