ORA DE SUSPINOLOGIE

Zarurile au fost aruncate. Babatul din viata ta a fost foarte clar in privinta discutiei voastre in contradictoriu si nu iti va da dreptate sub nicio forma. Ai incercat minute in sir, dar el e ferm pe pozitie. E timpul sa aduci in scena copilarismele. Cand nimic nu pare sa functioneze, cand simti ca are o sansa reala sa castige batalia de data asta, e timpul sa eliberezi lacrimile. Pastreaza in standby o amintire trista (ti-a murit pisica, matusa, nu aveau numarul tau pentru pantofii aia frumosi), apoi impinge buza de jos in fata si fa-o sa tremure un pic. Elibereaza balonasele pline de emotie care clipocesc in jurul ochilor. Intoarce-te incetisor spre el, exact in momentul in care prima lacrima o ia la vale pe obraz si lasa restul pe seama lui. A capitulat.

Nu exista un instrument mai puternic in “trusa cu scule” din relatia ta. Din momentul in care o femeie incepe sa planga, s-a terminat comedia. Din momentul ala s-a dus si sexul, mancarea, distractia, conversatia si toate placerile vietii de cuplu pentru cel putin 24 de ore. Esti prea ocupata sa boceasti, sa oftezi, sa iti sufli nasul sau asteapti sa-ti treaca.

Barbatii se pot lupta cu furia sau ironia, dar cedeaza de cele mai multe ori in cazul in care apar lacrimile. Sunt un fel de urias ca ii acopera cu umbra lui, inspira teama si neputinta.

In functie de situatie, sunt mai multe modalitati de a folosi acest atu, iar eu o sa le scriu aici pe cele care le foloseste prietena mea.

Plansul fara lacrimi

De cele mai multe ori e insotit de o activitate banala, cum ar fi cautatul prin poseta, prin sertar. Il mai numesc si “sindromul ochilor rosii”.

Apare in zilele obisnuite, cand isi dorea sa iesiti la plimbare si tu nu aveai chef; cand isi dorea o pereche de cercei si tu i-ai spus ca mai are 188 de perechi pe care nu le poarta. E o metoda diferita de a-l face pe barbat sa inteleaga ca 3 beri sunt de ajuns, ca e timpul sa mergeti acasa, ca nu ai chef sa-I vezi parintii azi.

N-am nimic, serios

Ridici capul, il privesti si folosesti un zambet cu ochi tristi.

Apare atunci cand urmeaza o intalnire cu prietenii, o nunta sau orice ocazie speciala unde se socializeaza. Se teme foarte mult de aceste lacrimi pentru ca stie ca le pui la pastrare pentru mai tarziu.

Din aceasta cauza, in timpul “evenimentului social”, isi rezerva o parte din timp pentru a reflecta asupra comportamentului sau, cel care te-a adus in aceasta stare. Va incerca sa-ti intre in gratii, va evita greselile in ziua aceea si de cele mai multe ori lucrurile vor fi rezolvate de la sine cu urmatoarea ocazie cand veti fi singuri din nou.

Surprinsa accidental – din adins

In general, din momentul in care au inceput sa curga lacrimile, e foarte important sa fii cu spatele la el cand incepi aceasta rutina, ca sa te poti intoarce spre el strangand servetelul ala intre degete si stergandu-ti obrazul.

Se foloseste dupa ce batalia s-a terminat si tu nu ai castigat. Sincronizarea e totul aici. Dupa prea multe ore si nu o sa isi dea seama de ce plangi. Prea devreme readuce in prim plan batalia pe care doar ce ai pierdut-o, deci ar fi o prostie. E o mare smecherie, tehnica asta. E ca si cum ghepardul ar lasa gazela sa fuga cu un picior rupt, dandu-I impresia ca va scapa cu viata.

Daca e absolut necesar, poti da drumul la robinetul cu lacrimi de crocodil.

Acum alege modul in care vei suspina :

Suspinul tacut

Excelent pentru momentele in care ai pierdut batalia. E cea mai buna metoda atunci cand vrei sa fii puternica si curajoasa, dar nu-ti poti stapani lacrimile (sau cel putin asa crede fraieru’). Suspinul repetat e in acelasi timp enervant si inspaimantator pentru el. Stie ca, in orice moment, poti izbucni in plans. Se intreaba cu poate sa te opreasca, dar stie ca nu poate sa faca asta decat daca renunta la batalia de mai devreme si se declara invins. Cel mai probabil o sa spuna ca “oricum nu mai vroia sa mai iasa cu baietii la bere” dupa ce v-ati certat (desi isi castigase dreptul asta printr-un efort supraomenesc).

Suspin in spatele usilor inchise

Metoda perfecta pentru a-l face sa se simta vinovat. E pentru momentele in care nu ai reusit sa-ti impui punctul de vedere. Ai fost puternica si curajoasa, dar nu a cedat. Totusi, e vorba de un subiect foarte important pentru tine din punct de vedere emotional si singura cale de a castiga aici e sa parasesti camera, sa te incui si sa suspini din spatele usii.

Incuie usa, stai cat mai aproape de ea si da drumul la suspine. Trebuie sa fie garnisite cu lacrimi adevarate si nu ar strica daca te prefaci ca nu mai ai aer, ca te ineci. Se va intreba : Ce am facut? Oare cat de rau se simte? Pot sa o ajut?

Asta si vroiai, nu?

Suspinul de uimire

E fantastic pentru o reacţie instantă. Metoda asta e folosita când cearta urca multe trepte, pana in vârf si nu exista balustrade. Este o reacţie asociata cu furia, e o izbucnire in lacrimi de uimire : “Cum ai putut sa spui aşa ceva? Cum ai putut sa faci asta? Asta gândeşti tu despre mine?” Este o metoda neconvenţională de a-I schimba părerea despre tine in mod forţat.

Toate astea se pot duce pe apa sâmbetei daca încerci sa le foloseşti prea des, daca faci o obişnuinţă din asta. Cu cat se întâmplă mai rar, cu atât e mai credibil.

Lacrimile sunt un semn clar pentru cei din jur, ca nu te simţi bine. Alertează persoanele de lângă tine si ii “obliga” sa îţi dea atenţie. De asemenea, toată lumea ştie ca plânsul eliberează endorfine, hormonii “veseliei”.

Fara îndoială, suspinând prin viaţă nu este tocmai ok, dar când bărbatul din viaţa ta nu poate vedea atât de evidentul adevăr rostit de tine si tu vrei cu ardoare sa o facă – ştii ce ai de făcut…