PAZEA! Vin asteroizii! | Partea a II – a

În jur de 1500 de metri, un impact de asteroid ar provoca dezastru regional pe scara unui continent devastat. După 3000 de metri și mai sus, vorbim despre un eveniment la nivel de dispariție. Asteroidul care a ucis dinozaurii avea o lungime de aproximativ 6 mile.

În cazul asteroizilor potențial periculoși care traversează Pământul, faptul că este avertizat este literalmente prevestit. Cu cât este mai departe de Pământ un corp periculos, cu atât mai mult timp oamenii de știință trebuie să stabilească ce să facă. Fără un timp suficient, nu va fi nimic de făcut dacă un asteroid sau o cometă sunt mari și au reflectivitate scăzută (albedo scăzut). O abordare pozitivă este că NASA consideră că au prezentat toate asteroizii periculoși de pe Terra. Dacă este așa, atunci șansele noastre de a evada o piatră fatală sunt destul de bune. De fapt, niciun asteroid cunoscut nu reprezintă o amenințare semnificativă de impact de peste un secol. Captura este „cunoscută”. Există întotdeauna potențialul unei surprize urâte.

NASA are două planuri de a opri un asteroid să lovească Pământul. O abordare de impact implică lovirea asteroidului cu un obiect propulsat cu viteză mare. Ideea nu este să o spulbească, ci să o încetinească. Asteroizii se mișcă în jur de 12 mile pe secundă, astfel încât introducerea chiar și a unei încetiniri mai mici, dar incrementale, ar permite Pământului să navigheze fără obstacole. Cealaltă tehnică ar presupune plasarea unei mase extrem de grele într-o poziție apropiată, dar fixă ​​în apropierea asteroidului pentru a o trage de pe traseu suficient pentru a lipsi Pământul. Cel mai important lucru pe care îl putem face este să prindem cât mai curând o piatră periculoasă care intră. Niciuna dintre aceste tehnici nu ar funcționa cu mai puțin de câteva luni sau ani – de prevestire.

  • Lasa un comentariu