PAZEA! Vin asteroizii!

Lumea a avut un șoc pe 2 iunie 2018, când o mică rocă spațială, lungă de aproximativ șase metri, s-a cufundat în atmosfera Pământului, detonând spectaculos peste Africa de Sud. Având în vedere că explozia a fost la câțiva kilometri deasupra pământului, nimeni nu a fost niciodată în pericol. De fapt, la marginea orașului Tucson, Arizona s-au aflat primii observatori ai cerului care au văzut asteroidul. Stânca de spațiu de intrare a fost foarte slabă, datorită colorației sale întunecate și a mărimii minuscule, puțin sub 7 metri lungime. Oamenii de știință incredibili au reușit să detecteze o astfel de bucată minusculă de floturi stelare, dar și un pic înfiorătoare, având în vedere că doar câteva ore mai târziu a lovit atmosfera Pământului. Stânca aia nu a făcut niciun rău, dar vom avea întotdeauna noroc?

PERICOLELE ASTEROIDE

Potențialul de distrugere al unui asteroid este legat de dimensiunea, compoziția și viteza acestuia. Mărimea stâncii este întotdeauna critică, dar în compoziție, asteroizii vin în trei categorii. Rocile de tip M sunt compuse din metale, în principal fier și o parte din grupul de metale de platină. Tipul C, asteroizii cu condrita carbonică, sunt alcătuiți din metal, compuși organici și apă. Acești asteroizi tind să fie destul de întunecați pe suprafețele lor. Acestea sunt problematice prin faptul că reflectivitatea lor foarte scăzută îi face să fie detectabili.

Tipul S NASA menține un program skywatch, care catalogează asteroizi de pe Pământ (NEA) de 460 de metri și mai sus. Un asteroid de această dimensiune ar fi dezastruos dacă s-ar bloca lângă un oraș, dar nu ar provoca stingeri de masă. Cu toate acestea, o lovitură directă într-o zonă populată ar provoca multe decese. cam ca un focar nuclear. O coliziune în ocean ar duce la un tsunami uriaș.