Știința respirației umane

INDICATORI

Dacă o persoană se simte incomod, rata de respirație a acesteia este probabil să crească. Șuierăturile sau alte sunete ciudate arată de obicei că există o afecțiune care afectează aparatul respirator.

Pur și simplu, rata respiratorie arată cât de frecvent creierul trimite un semnal pentru a spune corpului că este timpul să respire. Creierul transmite semnalul mai frecvent dacă există un nivel ridicat de dioxid de carbon sau un nivel scăzut al oxigenului.

De exemplu, o infecție poate intensifica producția de dioxid de carbon, chiar dacă nivelul oxigenului este normal. Pentru a elibera excesul de gaz, creierul împinge corpul să respire mai mult.

Cu toate acestea, există anumite medicamente narcotice care pot întrerupe semnalele normale ale creierului. S-ar putea amortiza raspunsurile creierului, determinand o persoana sa respire mai rar. Hyperventilația sau o rată de respirație extrem de ridicată pot fi declanșata de durere sau anxietate severă.

CAUZELE RATEI DE RESPIRAȚIE ANORMALĂ

În condiții normale, creierul reglează automat respirația ca răspuns la activitatea fizică, entuziasm sau frica. Rata revine la normal odată ce o persoană se calmează sau se odihnește. Dar există câteva condiții medicale care pot determina persoanele să respire în mod regulat mai repede sau mai lent.

RESPIRAȚIE ACCELERATĂ

Probleme cardiovasculare – Inima nu poate obține o cantitate suficientă de oxigen dacă pompează neregulat. Aceasta duce la o rată mai mare de respirație.

Deshidratarea – În timp ce corpul încearcă să furnizeze o cantitate suficientă de energie celulelor deshidratate, respirația devine mai rapidă.

Febră – o temperatură corporală crescută afectează rata de respirație. Dacă vă faceți să respirați mai mult, creierul dvs. încearcă să vă ajute să faceți față excesului de căldură.

Bolile pulmonare – Nu este nevoie să spunem că diferite afecțiuni respiratorii cum ar fi BPOC, pneumonie și astm bronsic accelerează modelul de respirație.

RESPIRAȚIE ÎNCEATĂ

Abuzul de substanțe – Narcoticele (ilegale sau medicale) pot reduce semnificativ respirația. În unele cazuri, o supradoză poate determina o persoană să oprească complet respirația și poate duce la moarte.

Apnea de somn – Persoanele care suferă de această stare de somn au experiență de episoade de respirație scăzută și înaltă.

Alcool – consumul excesiv de alcool este încă o altă cauză provocată de auto-respirație scăzută.

Procesele metabolice – Pentru a echilibra orice activitate metabolică anormală, creierul ar putea spune corpului tău să încetinească respirația.

Leziuni ale creierului – un accident vascular cerebral sau alte forme de leziuni ale creierului pot duce, de asemenea, la respirație redusă.

CÂND ESTE TIMPUL SĂ MERGEȚI LA DOCTOR?

Schimbările ușoare ale modelului respirator nu reprezintă motive de îngrijorare. Dar dacă vă confruntați cu hiper- sau hipoventilație însoțită de alte simptome (cum ar fi oboseală, durere în gât sau febră), ar trebui să căutați ajutor medical.

În cazul în care simptomele includ pielea albăstruie sau dureri în piept, o vizită la camera de urgență este o necesitate. Același lucru se întâmplă atunci când rata de respirație devine periculos de scăzută.

  • Lasa un comentariu