Așa funcționează mintea dumneavoastră

Un băț și o minge împreună costă 1,10 $. Bățul costă 1 $ mai mult decât mingea.

Cât costă mingea? Dacă ați ghicit imediat 10 cenți, sunteți în inteligent: mai mult de jumătate dintre studenții de la Universitatea Harvard și MIT au ajuns la aceeași concluzie. Dar ați greșit – răspunsul este de fapt 5 cenți.

De ani de zile, acest puzzle a fost reținut ca un exemplu perfect al modului în care credem că este condus de două tipuri de procese mentale: rapid și intuitiv, versus lent și analitic. Dacă ați ajuns la un răspuns greșit înainte de a avea timp să vă gândiți cu adevărat la această problemă, ați putea să dați vina pe o gândire intuitivă, ceea ce vă va face să aveți o judecată rapidă înainte de a avea o gândire mai lentă.

Această idee că gândurile noastre pot fi împărțite în două tabere distinctive a devenit atât de populară încât acum influențează multe domenii ale vieții de zi cu zi. Marketingul încearcă să utilizeze impulsurile noastre automate cu anunțuri emotive și oferte speciale, în timp ce guvernele încearcă să apeleze la părțile deliberative, făcând lucruri precum punerea în calcul a caloriilor pe meniuri.

Aceste „șovăieli” se bazează adesea pe presupunerea că gândirea rapidă și intuitivă este susceptibilă să vă ducă într-o arie de gândire lentă, așa că trebuie să cultivăm acest tip mai lent. Academiile naționale de științe, inginerie și medicină ale Statelor Unite ale Americii și Banca Mondială au emis rapoarte care îi îndeamnă pe factorii de decizie să folosească modul de gândire mai lent pentru a evita greșelile costisitoare sau mortale ale celeilalte forme.