De ce nu este bine sa tii mereu laptopul si telefonul in priza

Aparent, pierdem foarte multi bani pe an prin supraincarcarea gadgeturilor noastre, potrivit unui studiu realizat de compania energetica Eon. Iti lasi de obicei telefonul mobil sau laptopul conectat la priza dupa ce este complet incarcat? Iata de ce nu este bine sa faci acest lucru!

Studiul lui Eon a constatat ca una din cinci persoane lasa dispozitivele conectate chiar si dupa ce acumulatorul este plin, pentru ca suntem speriati ca acestea sa nu mai aiba baterie atunci cand plecam de acasa. Iar o persoana din zece este pur si simplu prea lenesa sa scoata laptopul sau telefonul din priza.

Uneori, se intampla ca stecherul sa se desprinda singur, si sa ramanem astfel fara baterie atunci cand suntem plecati de acasa.

Supraincararea laptopului nu va oferi device-ului mai multa putere

In realitate, nu este nevoie sa ne supraincarcam laptop-ul. La o incarcare completa, va dura timp de doua calatorii in plina zi-in jur de sase ore.

Atunci, de ce 41% din cei chestionati de Eon, isi supraincarca laptopurile? Poate ca o parte a raspunsului consta in faptul ca bateria unui laptop dureaza atata timp cat ne asteptam de la aceasta, sau atata timp cat producatorii pretind ca o va face.

Totusi, supraincarcarea nu iti va oferi mai mult timp, ci chiar va degrada performanta bateriei laptopului in sesiunile de gaming.

Alternative la supraincarcare

Studiul lui Eon arata ca 46% dintre noi am inceta sa ne mai supraincarcam gadgeturile daca am fi constienti de economiile pe care le-am putea face.

Exista si alte strategii pe care le putem utiliza pentru a economisi bateria pe laptop. De exemplu, putem scadea luminozitatea ecranului si putem opri functia wi-fi, atunci cand nu avem nevoie de aceasta.

Supraincalzirea poate provoca de asemenea deteriorarea bateriei, astfel incat este bine sa nu expui bateria la o caldura excesiva. De asemenea, lasarea acumulatorului complet descarcat timp de o luna sau mai mult este neindicata pentru bateriile cu litiu, si chiar pentru cele cu nichel.

Majoritatea laptopurilor au un software cu care poti seta o valoare la care se opreste incarcarea, facand laptopul sa ruleze direct de la sursa de curent alternativ. Bateria preia apoi controlul, daca se intrerupe alimentarea cu energie electrica.