Media IQ-ului (continuare)

Efectul Flynn

Un fenomen interesant în domeniul testării IQ este că scorurile continuă să crească. Acesta este cunoscut sub numele de efectul Flynn, numit pentru James Flynn, omul de știință care l-a descoperit în anii 1980. El a observat că soldații care efectuează teste de IQ în anii ’80 au obținut rezultate semnificativ mai mari decât omologii lor care au făcut același test în anii 1950. Investigarea acestui efect a arătat că scorurile oamenilor s-au îmbunătățit în mod constant cu trei până la zece puncte în fiecare deceniu.

Din cauza modului în care testele sunt standardizate, aceasta înseamnă că o persoană care atinge 100 la un test IQ astăzi ar fi considerată un geniu după standardele anilor 1900. În schimb, cineva care a obținut un scor mediu de acum 100 de ani ar avea un IQ echivalent cu 70, care este suficient de scăzut pentru a fi considerat intelectual dezvoltat.

Motivele acestei creșteri nu au fost determinate definitiv, dar oamenii de știință consideră că este un rezultat al îmbunătățirii vieții în general (în nutriție, îngrijire medicală, vaccinare și educație). Cele mai mari câștiguri au fost observate în gândirea și raționamentul abstract, în timp ce îmbunătățirile în aritmetică și vocabular au fost mult mai mici. Acest lucru indică modul nostru de viață în schimbare ca o cauză determinantă pentru creșterea inteligenței generale.

Arborele genealogic

Influența geneticii este unul dintre cele mai importante și totuși controversate subiecte din domeniul testării inteligenței. Consensul științific general este că scorurile IQ sunt în mare parte influențate de o combinație de factori genetici și de mediu. În ce mod interacționează și care are mai mult efect, este încă un subiect mult dezbătut.

Care este media IQ? Răspunsul depinde de locul în care te afli în lume și de testul pe care îl faci. În ceea ce privește testele în sine, media este de 100 și fiecare este comparat în raport cu scorul respectiv. Un scor de 85-115 este în general considerat a fi în medie, deoarece majoritatea oamenilor se încadrează în acest grup. Dacă sunteți cei 2%, sunteți un geniu, conform testelor.

După cum a spus Stephen Hawking, „Oamenii care se laudă cu privire la IQ-ul lor sunt pierduți.” Dacă credeți că nivelul dvs. de inteligență este peste medie, puteți întotdeauna să intrați în legătură cu Mensa și să aflați ce puteți face în continuare.