Regula de 5 secunde nu trece testul

Mulți dintre noi respectăm acest principiu atunci când alimentele sunt cad pe jos – mai ales dacă este vorba despre unul dintre alimentele noastre preferate. Așa-numita regulă afirmă că dacă ridici mâncarea în cinci secunde, va fi lipsită de germeni și este în siguranță să o mâncați.

Bacteriile, cu toate acestea, sunt mai rapide decât noi.

Cercetătorii de la Universitatea Rutgers au testat regula de cinci secunde și au constatat că produsele alimentare pot fi contaminate aproape imediat după intrarea în contact cu podeaua. Au testat patru alimente diferite – pepene verde, pâine, pâine cu unt și bomboane dulci. De asemenea, au încercat fiecare dintre produsele alimentare pe patru tipuri de suprafețe de podea – oțel inoxidabil, plăci ceramice, lemn și covor. Rezultatele au arătat că pepenele verde și bomboanele au avut cea mai mare cantitate de contaminare.

„Bacteriile nu au picioare, dar se mișcă cu umiditatea, iar cu cât alimentele sunt umezite mai tare, cu atât este mai mare riscul rapid de transfer de baacterii.” a declarat Donald Schaffner, profesor și specialist în medicină la Rutgers.

În ceea ce privește tipurile de pardoseli, covorul a avut cea mai mică rată de transfer de germeni cu suprafețe de lemn care au cea mai mare variabilitate.

Cele mai recente cercetări confirmă ceea ce experții noștri au împărtășit anterior, că mâncarea cu cât stă mai puțin timp pe podea, cu atât va colectata mai puține bacterii, dar vor mai acumula germeni. Pentru a fi în siguranță, experții noștri sugerează să nu mănâncați alimente care au atins pământul.